Pojdi na glavo Pojdi na vsebino general.skip_to_footer
Hmeljisce

Ribnik Vrbje

Ribnik Vrbje

Ribnik Vrbje je pravo zatočišče za ptice, opaženih je bilo že več kot 170 vrst, ribnik v južnem delu spada med območje Natura 2000.

Južno od Žalca, tik ob Savinji, se nahaja zanimivo zavarovano območje, katerega osrednji del je Ribnik Vrbje. Meri dobrih 13 ha in je v tem delu doline največja stoječa voda. V ribniku poteka vzreja toplovodnih vrst rib - krapovcev. Ribnik pa ima tudi bogato floro in favno. Med slednjo najbolj izstopajo ptice - kar preko 170 vrst jih je bilo že opaženih tod.
Občudujte naprej

Okoli Ribnika Vrbje

Okoli Ribnika Vrbje je speljana zanimiva, 3 km dolga ekološka učna pot, ki je prehodna v vseh letnih časih. Ob ribniku je delno ali v celoti speljanih tudi še nekaj drugih tematskih poti - hmeljska pot, pot ob Savinji, srčna pot.


Občudujete lahko tudi galerijo na prostem - skulpture iz lesa ki jih je ustvaril Vinko Kovačec ali z razgledne pološčati opazujete ribnik.


Območje Savinja pri Žalcu sodi z dobrimi 51 ha med manjša območja Natura 2000 v Sloveniji. Opredeljeno je bilo zaradi ohranjanja ugodnega stanja dveh vrst rib - pohre (Barbus meridionalis) in sulca (Hucho hucho) ter habitatnega tipa "Alpske reke in lesnata vegetacija z vrbami in nemškim strojevcem (Myricaria germanica) vzdolž njenih bregov".


Ob Ribniku Vrbje se nahaja Ponirkova postojanka, kjer si lahko tudi izposodite palice za nordijsko hojo, popijete kakšen sok ali kavo, otroci pa uživajo v igranju na igralih.