Pojdi na glavo Pojdi na vsebino general.skip_to_footer
Center mesta Zalec
Obrambni stolp z vinskim "Keudrom"

Obrambni stolp z vinskim "Keudrom"

Obrambni stolp z vinskim "Keudrom"

Obrambni stolp stoji poleg cerkve sv. Nikolaja. Zgrajen je bil v začetku 16. stoletja in predstavlja edini ohranjen del nekdanjega tabornega obrambnega obzidja, ki je stalo na tem mestu. Taborsko obrambno obzidje, ki je služilo za obrambo pred Turki, je imelo četverostrano zasnovo z visokim obzidjem in štirimi obrambnimi stolpi na vogalih.
Občudujte naprej

Obrambni stolp z vinskim "Keudrom"

Ohranjen obrambni stolp je bil obnovljen leta 2002, poleg njega pa so dve leti kasneje posadili potomko najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta, imenovano Nikolaja. 

V kletnih prostorih stolpa je svoje mesto našel vinski "keuder", ki nudi pokušino najboljših vin Savinjske doline, v zgornjem prostoru pa je stalna etnološka razstava orodja in opreme za pridelavo grozdja in vina. 

Poleg stolpa se nahaja park zeliščnih in aromatičnih rastlin, ki z vzorčnimi primerki vabi na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin pri Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu. 

Prostor ob stolpu je tudi prizorišče številnih prireditev, ki spremljajo celoletno rast trte in zorenje grozdja: rez vinske trte, trgatev in martinovanje.

Prostor sprejme 25 oseb, je tudi eno izmed prizorišč poroke v občini Žalec.

Razišči naprej

Te zanima več?