Pojdi na glavo Pojdi na vsebino general.skip_to_footer
Center mesta Zalec

Žalec

Žalec

Žalec se prvič omenja leta 1182, trške pravice pa dobi leta 1265. V času turških vpadov utrpi hudo škodo, zato okoli cerkve pozidajo tabor s štirikotno zasnovo in štirimi okroglimi obrambnimi stolpi na vogalih. Obrambni zid je bil kasneje porušen, od stolpov pa se je do današnjih dni ohranil le jugozahodni obrambni stolp, zidan iz prodnikov s strelnimi linami in značilno stožčasto streho.
Občudujte naprej

Žalec

Sledove bogate preteklosti je moč zaslediti v dobro ohranjenih zgradbah starega trškega jedra, od katerih naj omenimo Zotlovo domačijo iz 16. stoletja in Savinovo hišo iz l. 1669, rojstno hiša skladatelja Rista Savina, v kateri je Savinova spominska soba in likovni salon. Cerkev sv. Nikolaja se prvič omenja že l. 1173, ob njej je ohranjen obrambni stolp iz 16. stoletja. V bližini mesta stoji Dvorec Novo Celje iz sredine 18. stoletja, ki velja za kopijo dunajskega Schönbrunna. V mestu je lepo urejen športni park in športna dvorana.

Žalcu in okolici dajejo pečat nasadi hmelja, po katerem dolino imenujejo tudi dolina zelenega zlata in v tem slogu je tudi predstavitveni logo " Žalec - v objemu zelenega zlata".

V letu 2015 je Žalec od Turistične zveze Slovenije,  prejel priznanje za najlepše urejeno mesto v kategoriji manjših mest!
V letošnjem letu pa je Žalec prejel zlato priznanje v prestižnem tekmovanju za naziv najlepše urejenih evropskih mest in krajev Entente Florale Europe 2017!
V letu 2017 je Žalec tudi znova prejel priznanje za najlepše urejeno malo mesto v okviru projetka TZS - Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Vabimo vas tudi k ogledu promocijskih filmov Občine Žalec:
filmček Vabljeni v Žalec
filmček Prepustite se objemu Zelenega zlata
10 minutna različica na tej povezavi, 
2 minutna različica na tej povezavi
30 sekundna različica pa na tej povezavi

Pridite in uživajte v prijetnem mestu, v Žalcu, v objemu zelenega zlata!